20220123_123114.jpeg
3ος Aγώνας Bουνού "Ελλάνιος Δίας"
20 Οκτωβρίου 2024

Στόχος του αγώνα είναι να γνωρίσει ο κόσμος τις ομορφιές της ορεινής Αίγινας καθώς και την ιστορία της.

Ελλάνιος Δίας προκήρυξη - δήλωση

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

1ος ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΔΙΑΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ  ΑΙΓΙΝΑΣ  ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο  https://results.chronolog.gr/registrationc1.aspx?h=c8b058debeada7247d623ea5e031cc83&l=GR 


Ο Ο.Α.Κ Αίγινας (Σύλλογος Στίβου) διοργανώνει τον 1ο αγώνα με την επωνυμία ‘’ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΔΙΑΣ’’  με την υποστήριξη της Ομάδας Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας ,του Νοσοκομείου Αίγινας και του συλλόγου ‘’φίλοι του fistiki fest’’

Ο Αγώνας εποπτεύεται από την ΕΛ.ΑΣ και από εθελοντές.

 ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Θα υπάρχει γιατρός, φυσικοθεραπευτής, διασώστες, ασθενοφόρο. Τα ονόματα τους θα ανακοινωθούν με δελτίο τύπου ένα μήνα πριν τον αγώνα.

 

ΧΩΡΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ –ΑΓΩΝΕΣ

Οι αγώνες θα έχουν εκκίνηση και τερματισμό τον Μαραθώνα Αίγινας. Θα διεξαχθούν συνολικά τέσσερις αγώνες το πρωί της Κυριακής. Ο αγώνας ‘’Ελλάνιος Δίας’’ 23χλμ, ο αγώνας ‘’Αρχαίος Ελαιώνας’’ 8χλμ μαζί και η παζοπορία και οι παιδικοί αγώνες 1000 και 500 μέτρων.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ

Ο αγώνας των 23χλμ έχει δύο χρονικά όρια.

Στο 8.6 χλμ, στο 2ο σταθμό ανεφοδιασμού στις 2 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη του αγώνα και στο 16ο χλμ στις 4 ώρες από την έναρξη του αγώνα.

Οι αθλητές που επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή εκτός συναγωνισμού και με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, έχοντας σε κάθε περίπτωση παραδώσει πρώτα τον αριθμό τους.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ 8ΧΛΜ , +250μ

Ο αγώνας είναι μέτριας δυσκολίας με 50% μονοπάτι, 35% χωματόδρομο και 15% άσφαλτο. Η συνολική υψομετρική του αγώνα είναι 250μ.

Εκκίνηση από την παραλία του Μαραθώνα με τρέξιμο στην άμμο τα πρώτα μέτρα που οδηγούν σε άσφαλτο. Μετά από 300μ παίρνουμε στα αριστερά ανηφορικό δρόμο ο οποίος συνεχίζει σε ανηφορικό χωματόδρομο με αρκετά νεροφαγώματα που θυμίζει περισσότερο μονοπάτι. Αργότερα ο δρόμος ισιώνει και γίνεται βατός χωματόδρομος και βρισκόμαστε πλέον στον Αρχαίο Ελαιώνα με τις υπεραιωνόβιες ελιές όπου ο διάσημος γαλλικός οίκος μόδας Hermes επέλεξε για τη φωτογράφιση της νέας του κολεξιόν το 2005. Στο 3ο χλμ φτάνουμε στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας με την παλιά πετρόκτιστη δεξαμενή και τις λαξευμένες στη μαυρόπετρα ποτίστρες και μετά από 200μ περίπου ανηφορίζουμε αρχικά σε χωματόδρομο και έπειτα σε μονοπάτι για να φτάσουμε στον παραδοσιακό οικισμό Παχειά Ράχη ή Παχιοράχη με τα πέτρινα σπίτια και τα πετρόκτιστα καλντερίμια. Εκεί βρίσκεται και ο σταθμός με τα νερά (4,4χλμ) και γίνεται ο διαχωρισμός της μικρής με την μεγάλη διαδρομή. Στρίβουμε αριστερά και αφού περάσουμε την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (θεμελιώθηκε το 1813) στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε κατηφορικό μονοπάτι με καλντερίμι φθάνοντας μέχρι τον παλιό οικισμό Καπότηδες. Από εκεί συνεχίζουμε την καθοδική πορεία σε χωματόδρομο και άσφαλτο καταλήγοντας στην παραλία του Μαραθώνα απ’ όπου και ξεκινήσαμε.    

 

ΑΓΩΝΑΣ 23ΧΛΜ, +700Μ

Αγώνας με πολλά τεχνικά μονοπάτια που αυξάνουν την δυσκολία του αγώνα παρά την μικρή του υψομετρική διαφορά ,750μ. Το 65% είναι μονοπάτια , 25% χωματόδρομοι και 10% άσφαλτος και υπάρχουν δύο σημεία αποκλεισμού στο 8,6χλμ στον 2ο σταθμό ανεφοδιασμού στις 2,5 ώρες και στο 16ο χλμ στις 3,5 ώρες. Απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους δρομείς.

Εκκίνηση από την παραλία του Μαραθώνα με τρέξιμο στην άμμο τα πρώτα μέτρα που οδηγούν σε άσφαλτο. Μετά από 300μ παίρνουμε στα αριστερά ανηφορικό δρόμο ο οποίος συνεχίζει σε ανηφορικό χωματόδρομο με αρκετά νεροφαγώματα που θυμίζει περισσότερο μονοπάτι. Αργότερα ο δρόμος ισιώνει και γίνεται βατός χωματόδρομος και βρισκόμαστε πλέον στον Αρχαίο Ελαιώνα με τις υπεραιωνόβιες ελιές όπου ο διάσημος γαλλικός οίκος μόδας Hermes επέλεξε για τη φωτογράφιση της νέας του κολεξιόν το 2005. Στο 3ο χλμ φτάνουμε στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας με την παλιά πετρόκτιστη δεξαμενή και τις λαξευμένες στη μαυρόπετρα ποτίστρες και μετά από 200μ περίπου ανηφορίζουμε αρχικά σε χωματόδρομο και έπειτα σε μονοπάτι για να φτάσουμε στον παραδοσιακό οικισμό Παχειά Ράχη ή Παχιοράχη με τα πέτρινα σπίτια και τα πετρόκτιστα καλντερίμια. Εκεί βρίσκεται και ο σταθμός με τα νερά (4,4χλμ) και γίνεται ο διαχωρισμός της μικρής με την μεγάλη διαδρομή. Στρίβουμε δεξιά και για 2χλμ κινούμαστε σε άσφαλτο και έπειτα στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο και παίρνουμε στα αριστερά μας ανηφορικό μονοπάτι το οποίο οδηγεί στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών ο οποίος κτίστηκε πάνω στα ερείπια του αρχαιότερου ναού της Ευρώπης (τρείς γενιές πριν τον Τρωικό Πόλεμο) του Ελλάνιου Διός. Σήμερα σώζονται ένας τοίχος και μια φαρδιά πέτρινη σκάλα την οποία ανεβαίνουμε και περνώντας από σουβάλα και ποτίστρες συνεχίζουμε την ανηφορική μας πορεία προς το Όρος, την ψηλότερη κορυφή της Αίγινας (532μ υψόμετρο). Λίγο πριν το 8ο χλμ στη διασταύρωση ακολουθούμε το μονοπάτι δεξιά που κατηφορίζει για να φτάσουμε σε χωματόδρομο, στο 2ο σταθμό ανεφοδιασμού και στο 1ο σημείο αποκλεισμού στις 2,5 ώρες. Συνεχίζουμε την καθοδική μας πορεία σε χωματόδρομο ο οποίος καταλήγει σε μονοπάτι φθάνοντας στον οικισμό Σφεντούρι. Εκεί τρέχουμε σε άσφαλτο περνώντας κάποια σπίτια του οικισμού και κάποια στιγμή σε διασταύρωση στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας πετρόκτιστο καλντερίμι και έπειτα μονοπάτι το οποίο περνά από μεγάλο πέτρινο αλώνι και φθάνει στην σουβάλα ¨Αχλάδα¨. Από εκεί και με κατεύθυνση βόρεια ξεκινά κατηφορικό  μονοπάτι που οδηγεί στον Αρχαίο Ελαιώνα στο 14ο χλμ και στον 3ο σταθμό ανεφοδιασμού στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος. Αυτή τη φορά παίρνοντας άλλο μονοπάτι κατηφορικό φθάνουμε στο σημείο που ήμασταν έχοντας διανύσει το 1ο χλμ του αγώνα και συνολικά στο 18ο χλμ και στο 2ο σημείο αποκλεισμού στις 4 ώρες. Εκεί στρίβουμε αριστερά και συνεχίζουμε ανηφορικά την ίδια πορεία που είχαμε πάρει και στα πρώτα χλμ του αγώνα κάνοντας ένα μικρό κύκλο και φθάνοντας πάλι στον Αρχαίο Ελαιώνα στο 18ο χλμ και στον 4ο σταθμό ανεφοδιασμού. Συνεχίζουμε την γνωστή διαδρομή φθάνοντας στον οικισμό της Παχιοράχης και αυτή τη φορά στρίβουμε αριστερά και αφού περάσουμε την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (θεμελιώθηκε το 1813) στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε κατηφορικό μονοπάτι με καλντερίμι φθάνοντας μέχρι τον παλιό οικισμό Καπότηδες. Από εκεί συνεχίζουμε την καθοδική πορεία σε χωματόδρομο και άσφαλτο καταλήγοντας στην παραλία του Μαραθώνα απ’ όπου και ξεκινήσαμε.     

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου έχει ως εξής:

  • Άνοιγμα γραμματείας στο χώρο της εκκίνησης από τις 8πμ έως τις 11πμ
  • ‘’Ελλάνιος Δίας’’ 23χλμ, στις 11:00πμ
  • ‘’Αρχαίος Ελαιώνας’’ 8χλμ, στις 11:15πμ
  • ‘’Αρχαίος Ελαιώνας ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ’’ 11:15πμ

5)  Αγώνας παιδικός (Α-Β-Γ) 500 μέτρα, στις 11:25πμ 

6)  Αγώνας παιδικός (Δ-Ε-ΣΤ) 1000 μέτρα, στις 11:35πμ 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (περιλαμβάνει για τους αγώνες των 23χλμ και 8χλμ, ηλεκτρονική χρονομέτρηση, αριθμό αγώνα (bib), αναμνηστικό δώρο, σταθμούς υδροδοσίας/τροφοδοσίας, μετάλλιο, μπουφέ στον τερματισμό, ιατρική υποστήριξη, μεταφορά από λιμάνι στην εκκίνηση και επιστροφή)

 ΟΣΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΑΝΤΑΚΙ ΜΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

-ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΔΙΑΣ   20.00 ευρώ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ---ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ 15.00 ευρώ 

-ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ 15.00 ευρώ 

-ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ δωρεάν

Η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Για τους κατοίκους της Αίγινας η πληρωμή μπορεί να γίνει και στο στάδιο του νησιού. (6974442165)

 

 

ΕΠΑΘΛΑ – ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Στον αγώνα των 23χλμ και 8χλμ τρέξιμο οι τρεις πρώτοι/τες θα πάρουν κύπελλο και μετάλλιο καθώς και σακουλίτσα με τοπικά προϊόντα. Στους παιδικούς αγώνες κύπελλο θα πάρει το πρώτο παιδάκι και μετάλλιο τα άλλα δύο. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια συμμετοχής.

Θα γίνει κλήρωση δώρων από τους χορηγούς.

 

ΩΡΕΣ ΑΠΟΝΟΜΩΝ

Οι απονομές θα γίνουν μετά το τέλος κάθε αγώνα.

 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

  1. Οι αθλητές θα πρέπει να έχουν ηλικία 18 ετών και άνω για τον αγώνα ‘’ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΔΙΑΣ’’ / 16 ετών και άνω για τον αγώνα ‘’ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ’’
  2. Όλοι οι δρομείς συμμετέχουν με δική τους ευθύνη και τα παιδιά με την ευθύνη των Γονέων / Κηδεμόνων τους.

 

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Θα υπάρχουν 5 σταθμοί υδροδοσίας/τροφοδοσίας για τα 23χλμ και ένας σταθμός για τα 8χλμ.

Κάθε αθλητής είναι πλέον υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελλο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ), το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα.

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΓΩΝΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Θα ανακοινωθεί σε δελτίο τύπου η ιστοσελίδα των αποτελεσμάτων.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο www.aeginarun.gr .

 

Οι εγγραφές θα κλείσουν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου  2022 στις 12:00 το μεσημέρι.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βασίλης Ζαμπέλης: 6979 449303

Βασιλική Τζίμα    6974442165

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η ΜΗΧΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ SARONIC FERRIES